Koppelen razzia egodocumenten

Het stadsarchief neemt graag originele documenten over Rotterdamse razziaslachtoffers op in de collectie. Denk aan brieven, dagboeken, verslagen, foto’s of tekeningen. Gemaakt tijdens de tewerkstelling of daarna. Die documenten koppelen we aan bijvoorbeeld de website oorlogsbronnen.nl, zodat naast de administratieve gegevens uit het Rode Kruis archief ook de menselijke kant zichtbaar wordt gemaakt.

Bouwtekeningen 1948 online

Bouwdossiers van de gemeente Rotterdam over de periode 1948-2010 worden gedigitaliseerd. De eerste gedigitaliseerde bouwtekeningen zijn nu online beschikbaar via de website van het stadsarchief.

Herdenking bombardement

Op 14 mei 1940, vanaf 13.27 uur, vielen de bommen op het hart van de stad en veroorzaakten een enorme vuurzee. Ruim 1.150 slachtoffers (burgers en militairen) kwamen om en meer dan 80.000 raakten dakloos. Elk jaar herdenkt Rotterdam dit moment waarop de stad haar hart verloor.

Stadstekenaars 2024 bekend

Ieder jaar zoeken CBK Rotterdam en het stadsarchief kunstenaars die de stad in beeld willen brengen. Ook dit jaar zijn er weer kunstenaars uitgekozen om de stad op te tekenen. Het thema van 2024 is bestaans(on)zekerheid.

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. Ruim 700 jaar geschiedenis van stad en regio is toegankelijk voor bezoekers via onze studiezaal of online. Onze bijzonder rijke collectie omvat honderdduizenden prenten, foto's, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken.